Odkrywam smaki jesieni: ZUPA DYNIOWA
dynia zupa

Zupa dyniowa

Dynia to najbardziej jesienne ze wszystkim warzyw. Zna ją także doskonale każda mama, bo dynia jest nie tylko bardzo zdrowa, ale też uwielbiana przez dzieci, przez moją Tosię na pewno! Dyniowa zupa bije rekordy popularności na naszym stole i właśnie teraz prosty na nią przepis:

dynia hokkaido

ZUPA DYNIOWA FASHION MAMY:

Składniki:

1 średniej wielkości dynia – jeśli wybierzemy odmianę Hokkaido zupy będzie trochę mniej, ale będzie za to bardziej gęsta i mączna.

1 do 1,5 litra bulionu

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 seler naciowy

Kilka łyżek oliwy

1 łyżeczka masła

Przyprawy: sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, kminek, kurkuma – wybierzcie te, które najbardziej lubicie.

Śmietana lub jogurt do zabielenia (opcjonalnie)

_MG_9215.JPG

Przygotowanie:

Pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie w garnku, w którym będziemy robić zupę. Dodać pokrojoną dynię i drobno pokrojony czosnek, podsmażać jeszcze przez kilka minut. Dodać wcześniej przygotowany bulion i gotować aż do momentu, gdy dynia będzie miękka. Dodać łyżeczkę masła.

zupa dyniowa

Zdjąć garnek z ognia i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Wylać na talerze. Dodać kilka kropel śmietany czy jogurtu. Posypać świeżymi liśćmi kolendry. Gotowe!

zupa dyniowa